Anders....

Anders....

Simsala BIM, het toverwoord in de bouw. Sneller, beter, goedkoper, minder fouten? Of niet.
De bouw verandert....? BIM wordt gezien als de oplossing voor alle problemen in het bouwproces. Alle informatie in één model. Maar het succes hangt af van de afspreken van de deelnemende partijen te beginnen bij de opdrachtgever!

BIM nieuw? Zeker niet, al in de jaren 70 wordt de term genoemd.

Een bouwproces loopt alleen gesmeerd wanneer vanaf het DO niets meer wijzigt. Iedereen weet dan waar hij/zij aan toe is. Toch is er in elk project een detail, kleur of deur wat net anders moet. Vaak om kosten te besparen of onder het motto: "dat is niet zoveel werk". Veranderingen kosten altijd geld en (meer) tijd. Daarna gaat er veel tijd verloren aan het financiële gedoe over het meer- of minderwerk.

Het kan ook anders.
De Egyptenaren bouwden piramides en alle informatie van de bouw stond in hiërogliefen op de bouwmaterialen afgedrukt. De bouwtijd (met duizenden arbeiders) bedroeg zo'n 30 jaar. De deadline van de graftombe was vermoedelijk ruim genomen.

Het kan nog anders. Bijna 100 jaar geleden werd het Empire State Building gebouwd. Planning (in het werk) en de voorbereiding waren op een zeer hoog (letterlijk) niveau. Grootindustriëlen streden om het hoogste gebouw met de kortste bouwtijd. Winnen was de deadline en een gezamenlijk doel. Daarmee werden problemen overwonnen en/of terzijde geschoven en er werden veel nieuwe technieken/ werkmethodes ontwikkeld.
Bouwvakkers werden "op voorhand" ingewerkt en getraind om geen fouten te maken in het werk. Dit alles zonder een computer.
Het resultaat na 8 maanden! 381 meter hoog en 102 verdiepingen.

Lees voor meer achtergronden: https://historianet.nl/techniek/bouwwerken/achtste-wereldwonder-is-in-242-dagen-gebouwd

Dichtbij huis.
Gebouw "De Bolder", hoofdkantoor van Mammoet in Schiedam. In 2001 werd dit gebouw "stekkerklaar" neergezet in een weekeinde. Met computer zonder BIM. Lees: https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Bolder

Het plaatje is lekker ouderwets detail tekenwerk.