Kennisportaal Constructieve Veiligheid

Kennisportaal Constructieve Veiligheid

Het Kennisportaal Constructieve Veiligheid is op woensdag 27 juni gelanceerd.

Veiligheid wordt een steeds belangrijker thema in de bouw. Veel incidenten staan in het collectief geheugen van bouwend Nederland gegrift. Onder andere de instorting van vijf balkons in Maastricht, het bezwijken van een parkeerdek in Tiel, de ontruiming van het Bos- en Lommerplein in Amsterdam, het instorten van het tribune dak van de Grolsch Veste (stadion Twente) in Enschede en meest recent de instorting van de parkeergarage op Eindhoven Airport.

Deze incidenten geven aan dat de constructieve veiligheid onvoldoende is geborgd. Uit rapporten achteraf blijkt dat er vaan schuld ligt bij meerdere schuldige partijen welke betrokken waren bij meerdere fases van het bouwproces. Hieruit kunnen we concluderen dat ketenverantwoordelijkheid een facet is wat meer aandacht moet krijgen in de bouw.

Het gelanceerde Kennisportaal Constructieve Veiligheid beschrijft borgingsactie voor alle ketenpartners. Het doel van het portaal is dat alle projecten in de bouw waar over het algemeen alles dezelfde fasen doorloopt in de basis dezelfde borgingsacties moeten worden gedaan. De verantwoordelijkheid voor deze borgingsacties is afhankelijk van de bouworganisatie- of contractvorm.

Het Kennisportaal is een initiatief van BAM, Branchevereniging TIS, IV-Groep, Movares, ProRail, Rijksvastgoedbedrijf, Rijkswaterstaat, Royal HaskoningDHV en Schiphol.

Meer informatie is te vinden op www.kpcv.nl

Bron: https://www.cementonline.nl/kennisportaal-constructieve-veiligheid-goed-voorbeeld-hoge-ambities